چگونه یک مشاور یا دکتر روانشناس خوب برای خود انتخاب کنیم؟
برخی اوقات در زندگی، هر یک از ما ممکن است نیاز به کمک در برخورد با مشکلات مان داشته باشیم. بطور مثال مشکلات مربوط به ازدواج یا رابطه عاطفی، وضعیت خانوادگی، از دست دادن شغل، مرگ عزیزان، افسردگی، استرس، فرسودگی یا سوء مصرف مواد. این مشکلات و تنش های زندگی روزانه می تواند به طور قابل توجهی ناتوان کننده باشد. گاهی اوقات ما نیاز به کمک خارجی از یک فرد حرفه ای و آموزش دیده داریم تا به کمک او روی این مشکلات کار کنیم. یک روانشناس خوب از طریق درمان، به افراد مختلف در تمام سنین کمک می کند تا زندگی سالم و سازنده تری داشته باشد.
فرض کنید احساس ناراحتی و غم و اندوه زیاد و طولانی را احساس می کنید و با وجود تلاش های شما و کمک خانواده و دوستان، به نظر نمی رسد مشکلات شما بهتر شود. شما برای انجام فعالیت های روزمره دشوار می شوید: به عنوان مثال، شما نمی توانید روی کارهایتان تمرکز کنید و در نتیجه عملکرد شغلی شما افت می کند. بیش از حد نگران هستید و به شدت بدبین شده اید. ممکن است دست به کارهایی بزنید که برای شما یا دیگران مضر است: به عنوان مثال ممکن است، بیش از حد مشروبات الکلی مصرف کنید، به مواد مخدر روی بیاورید یا رفتارهای بیش از حد تهاجمی و پرخاشگرانه از خود بروز دهید.
روانشناسی و روان درمانگری چیست؟
روانشناسانی که در زمینه رواندرمانی و دیگر انواع درمان روانشناختی تخصص دارند، متخصصین بسیار توانمندی در زمینه رفتار انسان، ارزیابی سلامت روان، تشخیص، درمان و تغییر رفتار هستند. یک دکتر روانشناس خوب با بیماران کار می کند تا احساسات و نگرش های خود را تغییر دهند و به آنها کمک کنند تا الگوهای رفتار سالمتر و موثرتری را ایجاد کنند.
معرفی یک دکتر روانشناس خوب
یک دکتر روانشناس خوب از روشی معتبر و علمی برای کمک به اصلاح افکار، احساسات و رفتار افراد استفاده می کند. روان درمانی یک تلاش مشترک بین یک فرد و یک روانشناس است و محیطی حمایتی را برای فرد فراهم می کند تا به صورت راحت و محرمانه درباره نگرانی ها و احساسات خود صحبت کند. یک دکتر روانشناس خوب حریم خصوصی و محرمانه بودن اطلاعات شما را بسیار مهم می داند. یک دکتر روانشناس خوب به سوالات شما در مورد موارد نادری که اطلاعات محرمانه فرد باید به اشتراک گذاشته شود، پاسخ خواهد داد. یک دکتر روانشناس خوب کاملا به حرف های شما گوش می دهد، با شما همدلی می کند و شما را قضاوت یا سرزنش نمی کند.
چگونه یک دکتر روانشناس خوب پیدا کنم؟
برای پیدا کردن یک دکتر روانشناس خوب، بجای استفاده از توصیه افراد غیر متخصص مانند دوستان و آشنایان یا خانواده که احتمالا با روانشناسی سر و کار داشته اند و میخواهند او را به شما معرفی کنند باید از افراد متخصص کمک بگیرید. ممکن است در صورت انتخاب روانشناس اشتباه مدت ها وقت و هزینه خود را صرف کنید اما به نتیجه نرسید. اصولی ترین راه برای انتخاب یک روانشناس خوب مصاحبه تشخیصی است. مصاحبه کننده تشخیصی خود یک روانشناس مسلط به علم روانشناسی و دارای اطلاعات بسیار نسبت به متخصصان روانشناسی و روانشناسان خوبی است که بر روی موضوعات و مشکلات خاص تبهر دارند. مصاحبه کننده تشخیصی با یکی دو جلسه صحبت با شما می تواند مشکل شما را تشخیص داده و دکتر روانشنان خوب و پروتکل درمان مناسب برای شما را تعیین می کند.
در هنگام انتخاب یک دکتر روانشناس خوب به چه مسائلی باید توجه کنیم؟
روانشناسان و مراجعین با هم کار می کنند و کار گروهی در این میان بسیار مهم است. اکثر روانشناسان بر این باورند که مهم ترین عامل در تعیین انتخاب یک روانشناس اعتبار و معروفیت او نیست بلکه میزان رضایت شخصی مراجع از کار با آن روانشناس است. روابط خوب با روانشناس بسیار مهم است. پس کسی را انتخاب کنید که در حضور او آزاد و راحت هستید. هیچ گاه به روانشناسی که با او هر گونه رابطه حقیقی یا مجازی حتی یک رابطه دوستانه یا آشنایی معمولی دارید مراجعه نکنید. تنها می توانید از او بخواهید که یک روانشناس خوب را با توجه به مشکلی که دارید به شما معرفی کند.
سوالاتی که باید از روانشناس خود بپرسید…
آیا شما یک روانشناس مجاز هستید؟ مجوز روان درمانی خود را از چه سازمان یا نهادی دریافت کرده اید؟ چند سال است که شما روانشناسی را کار کرده اید؟ من احساس (اضطراب، تنش، افسردگی یا …) میکنم یا (با کارم، همسرم، خانواده ام، خوردن، خوابیدن و ….) مشکل دارم. چه تجربه ای برای کمک به مردم در این نوع مشکلات دارید؟ به عنوان مثال، کار با کودکان و خانواده ها در تخصص شما هست؟ از چه نوع یا روش درمانی استفاده می کنید و این روش چقدر برای مقابله با مشکل یا مسئله من موثر بوده است؟ هزینه های شما چقدر است؟ (هزینه ها معمولا بر اساس یک جلسه ۴۵ دقیقه ای تا ۵۰ دقیقه محاسبه می شود.) آیا هیچ نوع بیمه ای را قبول میکنید؟ آیا وابسته به هیچ سازمان، انجمن یا مرکز دولتی یا خصوصی هستید؟
چگونه می توانم بدانم آیا روانشناسم مناسب من هست یا نه؟
احساس راحتی، درک درست مساله و دریافت بازخوردی که باعث شود احساس کنید که در مسیر درست هستید نشان می دهند که روان شناس مناسب خود را یافته اید.
در پایان جلسه از خودتان بپرسید: “آیا او را دوست دارید؟ آیا روانشناس شما می تواند با شما ارتباط برقرار کند؟ آیا شما با او همراهی می کنید؟”
پس از اولین جلسه، روانشناس شما باید یک طرح درمان واضح را مشخص کرده و اهداف شما را از شما بپرسد، اینکه شما می خواهید به چه چیزهایی برسید و با توجه به آنها استراتژی مناسب برای رسیدن به اهدافتان را مشخص کند.
اگر شما احساس می کنید که در جلسات هیچ کاری نمی کنید و کارها خوب پیش نمی رود، مهم است که آن را به درمانگر خود یگویید. بازخوردهای شما بسیار مهم است و میتواند کمک کند روانشناس شما رویکرد خود را برای کمک به شما تنظیم کند.
آیا باید جلسه دوم هم به این روانشناس مراجعه کنم؟
بررسی احساسی که درجلسه اول به شما دست می دهد کمک می کند تا تصمیم بگیرید که آیا جلسه بعدی را هم بروید یا خیر. پس از چند جلسه اول، شما باید احساس آرامش، امیدواری و قدرت داشته باشید تا بتوانید تغییر ایجاد کنید. با این حال، همه ما متفاوت هستیم و فرایند بهبود می تواند کمی برای برخی افراد طول بکشد.مهم ترین فرد در فرایند درمان خود شما هستید. بدانید که شما باید یک شرکت کننده فعال در روند درمان باشید و تکالیف و تمرین هایی که هر روز در میان جلسات انجام می دهید، واقعا مهم هستند.
با سلام چه روزی میتونم برای مشاوره حضوری بیام مطب شما؟